Home Back

  Verhoeven Arthur (toondichter)
Arthur Verhoeven werd op 13 januari 1889 geboren te Zandhoven in de Langestraat 37. Zijn ouders waren Petrus Verhoeven (34 jaar oud), geboren in Diessen (Noord-Brabant, nu gemeente Hilvarenbeek) en Maria De Clerck (42 jaar oud) en geboren in Zandhoven.
Zijn vader was, net zoals zijn grootvader, organist ("kerkkoster" zoals omschreven in de geboorteakte), Arthur was de jongste van vijf kinderen na zijn broers en zussen, Alfons (1879), Emiel (1881), Marie (1884) en Mathilde (1886).
Het begin van de 20ste eeuw was een noodlottige periode voor de familie. Op 08/01/1901 overleed vader (46 jaar), op 18/07/1902 zijn zuster Marie (18 jaar) en twee maanden later moeder Maria (56jaar).
Arthur werd opgevangen door zijn oudste broer Alfons en zus Mathilde.

Over zijn jeugd is niet zoveel geweten. In een krantenartikel van 1936, n.a.v. een "Grootschen Arthurverhoevenavond" op 19 januari 1936 in de zaal Rerum Novarum (nu een deel van het gemeentehuis van Schoten) vertelde hij zelf: "Geboren te Santhoven in 1889, in 't hartje der Kempen. Santhoven hoorde me voor 't eerst zingen, en de liefde tot het Kempenland heb ik altijd in mijn hart bewaard. School gelopen en gejoeld met de rakkers door hei en bosch. Ben eigenlijk al vroeg met muziek begonnen. Misschien zat dit wel onze familie in 't bloed? Grootvader, vader, broer en meerdere familieleden: allen hebben steeds veel van muziek gehouden. Vader was koster-organist: hij ontviel ons helaas maar al te vroeg. Hierna heeft mijn broer (Alfons) me nog een heel tijdje les gegeven. En toen naar 't Conservatorium te Antwerpen..."
Uit een artikel van ons tijdschrift van april 2018.
U kan het tijdschrift afzonderlijk bekomen, maar u kan u ook abonneren op ons tijdschrift.
Abonneren tijdschrift