Home Back

  Van Bladel Arthur (sociaal leven H.Familie)
Op 7 oktober ll. overleed Tuur Van Bladel op 91-jarige leeftijd. Naast het feit dat hij belangrijk geweest is voor de sport in Schoten, meer specifiek voor het volleybal, lag hij ook mee aan de basis van het sociale leven "over de vaart" waar hij als kind en jong volwassene gewoond heeft. In de lente van dit jaar ging ik nog op gesprek bij hem om inzicht te krijgen op de ontwikkeling van de parochie H. Familie en de daarmee verbonden verenigingen. Hij had nog een zeer goed geheugen en hield daarnaast ook veel documentatie bij. Hij was dus voor mij een belangrijke bron van informatie.
Tuur werd geboren op 19 augustus 1928 als zoon van Louis Van Bladel en Anna Sysmans, zuster van mijn grootmoeder. Moeder Anna was als kind op internaat waar zij in het Frans werd opgevoed. Daarna heeft zij geruime tijd - tot aan haar huwelijk - gewerkt op het Italiaans consulaat in BelgiŽ. Vader Van Bladel was werknemer van de familie De Beukelaar, die eigenaar was van de chicoreifabriek De Beukelaar op de Ijzerlaan in Antwerpen. Aanvankelijk woonde het gezin ook op het domein van De Beukelaar in de Lusthofdreef, maar later verhuisden ze naar de Heikantstraat 84 waar moeder Anna een kruidenierswinkeltje had. Omdat ze zo goed Frans sprak, kreeg zij het cliŽnteel van Schotenhof. Louis deed het busvervoer voor de schoolkinderen van Schotenhof.
Het gezin bestond uit 4 kinderen: Maria, Frans, Arthur en Anna, die geadopteerd was.

Toen op 22.06.1938 E.H. Florent De Beukelaar onderpastoor werd van de nieuwe parochie H. Familie op Schoten-Donk, raakte vader Van Bladel nauw betrokken bjj de ontwikkeling van het sociale leven aldaar. Zo was Louis Van Bladel ťťn van de medestichters van "Toneelkring Volharding" in 1937 en maakten zijn zonen Arthur en Frans van bij de start deel uit van de scouts St.Aloysius.
Uit een artikel van ons tijdschrift van december 2019.
U kan het tijdschrift afzonderlijk bekomen, maar u kan u ook abonneren op ons tijdschrift.
Abonneren tijdschrift